Уди Алън: Най-сетне станах чуждестранен режисьор

Гледайки филми със субтитри, у младия Уди Алън, израснал в Бруклин, се появява амбицията да стане чуждестранен режисьор. Сега, когато е на 76 години, благодарение на европейски финанси той е щастлив, че е постигнал целта си.

Уди вярва, че седемте филма, които е създал за последните седем години – 4 в Лондон, останалите в Барселона, Париж и Рим, му дават правото да получи това звание. „Винаги съм искал да бъда чуждестранен режисьор“, казва той сериозно. „Но все пак съм от Бруклин и не мога да бъда чужденец. Но след щастливо стечение на обстоятелствата станах такъв, даже пиша и субтитри. Развълнуван съм от този факт“.

„Езикът никога не е бил проблем, защото когато правиш филм, има само няколко неща, за които говориш и ги научаваш веднага. Така например съм снимал с китайски оператор, който не знаеше и дума английски. Но това нямаше значение, защото говорехме само за осветлението и ъгъла“.

Не е тайна, че Уди прави филми навсякъде, където е възможно финансиране. „Европейците започнаха да ме спонсорират много, много щедро“, казва той, „и го правеха по моите правила, което означава, че не ми противоречаха по никакъв начин. Те не четат сценария ми, не знаят какво правя, просто вярват, че ще заснема филм, който няма да злепостави някого. Започнахме с Лондон през 2004 година с лентата „Мач пойнт“ и така продължихме“.

Последното европейско предизвикателство от Алън е „На Рим с любов“, в който Вечният град служи като фон на четири комични истории. В него участват Джуди Дейвис, която прави петия си филм с Уди, Джеси Айзенберг , Алек Болдуин, Пенелопе Крус, Елън Пейдж и Роберто Бенини.

„Преди години говорих с италианците за заснемането на филм в страната им и когато ми казаха, че ще ме финансират, бях много щастлив“, казва той. „Имах усещането, че ще стигна до толкова много различни истории. Ако спреш сто римляни, те ще ти заявят, че са родени там и могат да ти дадат милион разказа“.
Уди Алън се появява за пръв път на екрана с филма “Scoop” от 2006 година с ролята си на пенсиониран директор на операта в Рим, който иска да се срещне с годеника на дъщеря си. Креативният и талантлив 76-годишен режисьор няма никакви заблуди за актьорските си възможности. „Никога не съм се имал за актьор“, споделя той. „Не бих могъл да изиграя Чехов или други големи роли. Но има едно или две неща, които мога да направя: да изиграя букмейкър или мениджър на артисти като в „Broadway Danny Rose“. Мога да се превъплътя и в ролята на интелектуалец“.

Уди е известен и със страха си от летене със самолет. „Винаги стоя на седалката, подготвен да се разбием. Но не мога да избегна пътуването със самолет, защото е свързано с работата ми. Летя заради жена ми и децата ми, които нямат подобни фобии. За мен обаче е страшно трудно и винаги пътувам със стиснати юмруци“.

Когато не снима, Уди живее в Манхатън с жена си от Корея, Сун–И на 41 години. Тя е осиновената дъщеря на бившата му любима Миа Фароу. Освен със съпругата си, Алън живее и с осиновените си щерки Бекет на 12 и Мензи на 11 години. И двете са кръстени на джаз музиканти.
 
На неговата възраст повечето режисьори вече се пенсионират. Уди Алън обаче не показва никакви признаци за забавяне на ритъма и е толкова голяма знаменитост, колкото е бил преди 40 години. „Вярвате или не, има много недостатъци на това да си известен. Разбира се, има и положителни страни. Накрая хубавите неща надделяват над лошите. Затова, ако имате тази възможност, по-добре е да станете известни“.Коментари към новината

  • Смени картинката