Ивана Папазова: Децата са нашата жива вода

Актрисата от Пловдивския драматичен театър Ивана Папазова и колегата й Стоян Сърданов успяха да отделят от свободното си време, за да разкажат пред Plovdiv Week за театралната си школа, която обединява малки и големи в страстта им към сценичното изкуство. В културен център „Тракарт“ кипеше трескава подготовка по предстоящия спектакъл „Боли ме...“, която е подарък от актьора и сценарист Алексей Кожухаров. Брилянтно изиграната постановка представя реалното състояние на българската болнична система. Пациентът, попаднал в клиниката, се изправя пред различни нелепи ситуации. Лабиринтът, в който се оказва, предизвика смеха и бурните овации на публиката.

Главните виновници за съществуването на театралното училище са Ивана и Стоян, които се стараят да предадат част от своята страст на младите ентусиасти.

Школата за най-малките актьори съществува от седем години, като в нея се включват деца на възраст от 6 и половина до 13-годишна възраст. От две години работи и школата "Любен Гройс", в която младежи от 14 до 18 години разкриват актьорските си умения. „Малката“ школа провежда курсовете всяка събота - от 10.30 до 13.30, а "Любен Гройс" – в събота и неделя от 14.00 до 18.00. Таксата за месец е 50 лева, като в цената се включва и закупуването на костюми. Част от реквизита се набавя от Драматичния театър.

За да бъдат приети в школата, младежите трябва да кажат някакво кратко текстче - стихотворение или песен. Това се отнася и за големите, и за малките. Всички, които идват с мерак, с желание да се занимават с театър, остават в школата. Още като пристигнат, ние ги питаме дали те искат да се учат тук, или родителите им, обяснява Папазова. Иначе те сами си отпадат. Едно дете може да стане страхотен инженер, но когато не е родено за сцена, само се отказва. Това е като естествения подбор, допълва Сърданов. На детето не можеш да кажеш "Ти не ставаш!".

Малките играят представления по български народни и западноевропейски приказки, като за 5 години са осъществени спектакли за Празника на детето и за Коледа. Първата продукция, която средношколците изиграха, беше "Я стане, я не стане". Затова сме я кръстили така, защото не бяхме сигурни дали ще се получат нещата. В момента с малките репетираме "Ние врабчетата", а с големите - Шекспировата "Сън в лятна нощ". Началото на втората година отбелязахме с пиесата "Боли ме...". Школите вече имат реализирано представление в Чирпан, а ръководителите се надяват тепърва да предстоят още изяви извън Пловдив. Все още нямаме награди, засега печелим публика, коментира Ивана.

Дали имаме специални методи за да предразположим децата на сцената? Ами с шамари, смее се Ивана. Разбира се, обучаваме младежите с много любов и търпение. Децата са нашата жива вода.Техният свят е различен. Толкова се забавлявам на фантазиите им, даже понякога си записвам в дневник какви неща може да сътвори въображението на мъниците. Пример за това е една наша ученичка, която мечтае да стане актриса. Тя ми казва: "Ивана, като говорихме за костюмите, с които ще бъдем облечени, ти ми каза, че ще имам шапка с перка". А никога не сме говорили за шапка с перка, наумила си го е и е сигурна, че на шапката й ще се върти перка. Вижте как децата използват въображението си, радва се Папазова.

Освен практическата дейност имаме и вокални упражнения, техника на говора, разработваме различни етюди. И с малките, и с големите работим неща, които са на ниво първи курс в НАТФИЗ.

Стоян и Ивана несъзнателно са си разпределили ролите на строгия и мекия преподавател. При Ивана няма лабаво, обяснява Сърданов, трябва задължително да има дисциплина. Аз съм по-мек, коткам ги с добрина, споделя големият пловдивски актьор.

Една от най-талантливите млади актриси, която играе на сцената на "Любен Гройс", е красивата 17-годишна Патриция Пудева. Любовта към сцената и театъра ме подтикна да се запиша при Ивана и Стоян. От година съм тук, но все още се притеснявам много преди представление. На въпроса модерно ли е да си актьор в днешно време, Патриция отговаря, че вече всеки иска да бъде известен и да се изявява на сцена. Като изключим ръководителите й - Ивана и Стоян, идолите на изгряващата звезда са Камен Донев, Мариус Куркински и Цветана Манева.

Опитът ми в школата ще помогне в по-нататъшното ми развитие като актриса, обяснява с ентусиазъм възпитаничката на „Любен Гройс“ Таня Стоилова, която от половин година се занимава с актьорско майсторство. Един от учениците на театралното училище, Костантин Жеков, който от две години се занимава с това, разказва, че сам е пожелал да се запише и никой не е повлиял на решението му. Моят идол ли? Ал Пачино, разбира се!, уверено заявява Коцето. Всички сме като едно семейство в тази школа! Нямаме никакви проблеми и конфликти и обичаме да сме заедно, уверяват превъзбудените тийнейджъри.

За разлика от младите кандидат-актьори, които успяват да намерят време за забавление, ръководителката Ивана Папазова не може да отдели и миг за себе си. Денят ми е изключително натоварен. Разделена съм - ту на репетиции в Драматичния театър, ту в културен център „Тракарт“. Разпускам много рядко, за съжаление нямам време за приятели. Цялото ми време е отделено за театъра и за обществени събития. Все пак колкото и рядко да е, обичам да ходя на вилата си в „Ропите“, където се зареждам максимално.

Кои са книгите, с които вечер заспивам? Три са - „Братя Карамазови“ на Достоевски, „Малкия принц“ и „Колекционер на любовни изречения“ на Александър Секулов. В зависимост от настроението ми грабвам една от тях.

Театралната школа на Ивана и Стоян всъщност е само част от един голям проект с име „Colors of art”, продуциран от младия студент Никола Делчев. „Colors of art” представлява творческа работилница за развитие на таланти и добиване на творчески умения в различни области на художественото, танцовото и музикалното изкуство, актьорското майсторство и други съвремени форми на творческа изява. Ентусиастите могат да се учат на фотография, хип-хоп танци, рисуване, състезателни танци. Има и курс по поп и рок пеене, който е ръководен от победителя на „Стар Академи“ Марин Йончев.

Курсовете вече са стартирали, но записването продължава до попълване на свободните позиции. Повече информация на имейл: colorsofart@abv.bg , както и чрез лично съобщение на профила на Colors Schools във Фейсбук.

 

 Коментари към новината

  • Смени картинката