Д-р Галина Арабаджиева: Здравето е въпрос на личен избор

Д-р Галина Арабаджиева е един от водещите дерматолози у нас. През 1990 г. завършва  Полувисшия медицински институт в Пловдив. В продължение на 2 години работи като медицинска сестра в отделение по анестезиология и реанимация. През 1990 г., след смъртта на брат й вследствие на химиотерапия, решава да се посвети на лекарската професия. Завършва с отличие медицина през 1998 г. във ВМИ – Пловдив. От 1999 г. започва сепциализация по дерматология и венерология към Кожната клиника на Университетска болница в Пловдив. В периода 2005-2007 г. изучава хомеопатия към ЦОРХ - България. От 2005 г. до настоящия момент работи като дерматолог. За този период д-р Арабаджиева се налага като един от водещите специалисти в страната, но въпреки това чувства неудовлетвореност от работата си и търси нови и нови знания, за да може по-цялостно да помага на пациентите си. От 2006 г. започва да се занимава с йога и се насочва към холистичния подход към здравето. През май 2012 г. провежда лечение в център Vita Mores, където се запознава с Георги, Слави и Ленко Славови. Тази среща променя напълно здравето й, както и целия й професионален път и отношението към пациентите.

"Щастието е тогава, когато това, което мислиш, това, което казваш и това, което правиш, са в хармония". Тази мисъл на Махатма Ганди гледа от стената на холистичен център "Хармония" - сбъднатата мечта на д-р Арабаджиева. Открива го на 16 февруари т.г. заедно с д-р Нели Апостолова, с която работят в екип. Тук всичко е доста по-различно от традиционните лекарски кабинети. Звучи релаксираща музика, за да може пациентите да се отпуснат и спокойно да говорят за проблемите си. Прилича по-скоро на уютен дом, отколкото на болнично заведение. Пием "ангелски" чай и разговаряме за холистична медицина и здравословно хранене.

- Д-р Арабаджиева, изследване на британски учени доказва, че за да оцелее човешката психика положителните емоции трябва да бъдат три пъти повече от отрицателните. В нашата действителност обаче е трудно да постигнем такова съотношение. Как да си помогнем?

- Това е въпрос на настройка на мисленето. Ние прекалено много отдаваме значение на негативните неща в живота и се съсредоточаваме върху това, което ни липсва и това, което ни дразни. Аз лично съм изградила у себе си една система, която много ми помага. В моментите, в които съм раздразнена, се старая да насоча мисълта си към нещо, което ме радва. Предпочитам да отделям повече място в мислите си на нещата, които имам, за които съм благодарна, на които се радвам. И повярвайте ми, минават седмици, през които не ми се случва да имам отрицателни мисли, при положение, че работата ми е свързана с много предизвикателства. Ежедневието ми невинаги е розово, но компенсирам, като се срещам с хора, които ме зареждат положително, отивам на йога или на разходка в планината. Опитвам се да гледам дори болезнените ситуации откъм светлата им страна. Това е изкуство, на което се учим цял живот. Но съм убедена, че наистина работи, защото всичко в нашия свят е енергия. Мислите, които ние излъчваме са енергия, храната, която приемаме, е енергия. И всичко това е комплекс, който привлича съответната енергия към нас. Знам тези неща от личен опит, те не са само празни приказки. Абсолютен факт е, че когато се научим да сме повече благодарни, отколкото недоволни, ще живеем по-добре. Нещата са прости, но е трудно да се научим да ги практикуваме. Иска се тренинг.

- С каква философия трябва да подхождаме към живота си?

- Всичко в нашия живот е един урок. Всичко негативно се случва, за да ни изведе на пътя, по който да живеем малко по-осъзнато и с по-положителна настройка към нещата. Както в природата се сменят сезоните, така се редуват те и в нашата душа. Няма как да сме непрекъснато в състояние на върховно удоволствие. Сезоните в нашата душа се сменят всяка минута. Просто трябва да живеем с настройката, че и това изпитание ще мине, колкото и да е сериозно да е то. Трябва да се научим да извличаме уроци от тези негативни случки, а не да ги приемаме като края на света. Да приемем, че всичко в тази вселена се сменя. Няма начин. И това ще мине...

- Кое ви обърна към холистичната медицина?

- Това е знание, което съществува от древността. Холистичната медицина приема човешкия индивид като едно цяло, в което три основни системи - ум, душа и тяло, съществуват в тясна връзка. И когато в някоя от тези системи има дисбаланс, това влияе и на останалите. Има много литература на тази тема - как нашите емоции съдават нашите физически заболявания. Това е абсолютно доказано. И когато не се влияе на емоционално ниво върху даден физически проблем, той няма как да бъде решен. Подобно нещо се случва и с храненето. Когато не приемаме необходимата за нас храна и не набавяме нужните на тялото ензими и витамини, то започва да страда физически чрез появата на някакво заболяване, от натрупването на токсини. Ако ние не го разтоварим, започва да страда и психиката ни.

- Как начинът ни на живот може да повлияе върху нашето здраве?

- Оказва се, че здравето на човек е негов личен избор. Зависи от това какъв е режимът ни на хранене, културата ни на движение, начинът ни на мислене. Променяйки стереотипите си на хранене, мислене и движение, ние изцяло можем да подобрим здравето си.

-  Можем ли да кажем, че храната лекува. И има ли режим, който може да ни направи по-щастливи, да ни даде самочувствие и да ни зареди с положителна енергия?

- Да. Не съм го казала аз, а Хипократ: "Нека храната бъде вашето лекарство и лекарството бъде вашата храна". Храненето е най-лесният начин да балансираме тялото си, да го изчистим от токсините и да го поведем по пътя на здравето. Оттам нататък има още много неща, които можем да направим за себе си...

- Може би най-важно е да се избягват крайностите...

- И Буда е казал: "Изберете средния път". Всяка крайност е абсолютно вредна за организма. Например суровоядството. То може изключително много да помага, когато се прилага като профилактична мярка или като лечение за определен период от време. Но когато се превърне в начин на живот, и то некомпетентно прилаган в рамките на 5, 6 и повече години, то започва да има доста странични ефекти. Гладуването в крайната му форма също може да бъде опасно, особено когато е некомпетентно приложено. Срещала съм хора, които са гладували по 40 дни. След това са се захранили некомпетентно и отключват много сериозни състояния. Всяко гладуване и всеки прочистващ режим са свързани с нахлуването на доста токсини в кръвта. Често се получават т.нар. лечебни кризи, при които човек може да се почувства доста зле. И ако той няма знанието как да излезе от тези състояния, може да се стигне до нежелани последствия.

- Препоръчвате ли вегетарианството?

- За мен вегетарианските режими са абсолютно задължителни като прочистване на организма през определен период от време. Нашите баби неслучайно са спазвали пости. Те са се самолекували по този начин и са били доста по-здрави от нас. Но трайното вегетарианство за мен е въпрос на личен избор и на много дълбоко усещане не точно към храната, а по-скоро към нашата душа и нашето тяло. Затова аз никого не насилвам и не смятам, че някой на някого трябва да препоръчва да стане вегетарианец. Това е въпрос на вътрешно усещане.

- Има една мисъл, че човек е това, което яде...

- Тази мисъл ми звучи малко ограничено, тъй като за мен, освен храната, е важен начинът на мислене, настройката ни към всичко, което ни се случва в живота, а също и мислите, които ние излъчваме към света. После идва храната - енергията, която поемаме чрез телата си. Много ми харесва следната мисъл на Томас Едисън: "Лекарят на бъдещето няма да дава лекарства, той ще насочва вниманието на пациентите към грижите, които самите те могат да полагат за себе си, към начина им на хранене, към начина им на мислене, както и към причините за болестите и тяхната профилактика".

- В тази връзка може ли да се избавим от болестите без никакви лекарства?

- Няма универсални случаи. Всеки организъм е една различна вселена, затова подходът трябва да е строго индивидуален. Действително има състояния, върху които може да се повлияе и без лекарства. Ще дам пример с децата, които са много по-интелигентни същества от нас, възрастните. Те сами усещат, когато са болни и спират да се хранят. Това е най-естественият самоочистващ механизъм. И ако ги оставим само на течности и слушаме техния вътрешен глас в рамките на 1-2 дни, те действително ще се подобрят без лекарства. Но няма универсални рецепти. Към всяко заболяване трябва да се подхожда много отговорно и да се отчита докъде организмът може да се справи сам, с хомеопатия или цветотерапия и кога трябва да се намесят лекарствата.

- Разкажете малко повече за холистичен център "Хармония", който е ваша сбъдната мечта.

- Идеята за направата на такъв холистичен център възникна у мен много отдавна в резултат на търсенето на по-цялостно отношение към здравето на моите пациенти. Повече от 5-6 години аз непрекъснато четях, усъвършенствах се, посещавах курсове и семинари, срещнах много светли хора, които с личния си пример ми показваха Пътя. Много исках да създам такъв център, но той присъстваше в съзнанието ми по-скоро като мечта. Непосредствената идея, че мога да работя по този начин, дойде след обучението ми във Vita Mores и след това, което видях там - повлияването на едни доста сериозни заболявания изцяло с прочистващи режими, с йога, хомеопатия, с цветотерапия. Оттам нататък бях твърдо убедена, че няма да мога да продължа да работя единствено като дерматолог. Исках да се развивам в областта на холистичната медицина. Сега съм безкрайно щастлива, че успях да сбъдна мечтата си.

- Откъде пациентите могат да си набавят храните, които препоръчвате?

- От абсолютно всеки пазар (смее се). Те са основно живи храни - свежи плодове, зеленчуци, сурови семена и ядки. За съжаление живеем в динамично и натоварено време и в повечето случаи нямаме възможност да си приготвяме тези неща у дома. Аз лично съм избрала да се храня в ресторант Veggic (вегетарианска магия). Там главният готвач е небезизвестната Мер, създател на първия сайт за здравословно хранене - "Земя назаем". Преди време тя страдаше от много тежко акне, беше обиколила почти всички дерматолози в Пловдив и страната. Резултатите, които постигахме, бяха временни. В крайна сметка момичето само тръгна по пътя на здравословното хранене. В момента кожата й е перфектна, блести от здраве и красота.

- Каква е ролята на пациента при холистичното лечение?

- При холистичната медицина отговорността на пациента е огромна - да се мобилизира, за да вземе здравето си в свои ръце. Защото аз мога да говоря с часове, но когато той просто ме изслушва и нищо не прилага на практика, лечението ми се проваля. В този смисъл много харесвам една сентенция: "Няма нелечими болести, има нелечими пациенти". Има хора, които искат да им се изпише една рецепта, те да продължат да се хранят и пият безразборно, да живеят негативно в яд, злоба, завист и да бъдат здрави. Но такъв вариант не съществува. За радост все повече са осъзнатите хора, които искат да полагат целенасочени усилия за себе си и да вървят по пътя на холистичното здраве.  

За контакти:

Холистичен център "Хармония"
Пловдив, бул. "Шести септември" 112 А,
ет. 1, каб. 4
тел. 0878 16 56 842 коментар(а) към "Д-р Галина Арабаджиева: Здравето е въпрос на личен избор"

Деяна Стаматова - 2013-03-12 10:29:09 Благодарна съм, че имам честта лично да познавам Д-р Арабаджиева, всяка среща с нея ме обогатява и откривам нови истини за живота. Благодаря ти Галче.
валентин киров - 2013-03-12 16:28:08 и двете лекарки са върха - желая им успех !!!!

Коментари към новината

  • Смени картинката