Актрисата Мариана Йотова: Всяка крачка е крачка напред

Младата и свежа актриса Мариана Йотова е отскоро в екипа на Драматичен театър – Пловдив, но вече е любимка на пловдивчани. Тя е от София и е позната на публиката с постановките „Когато гръм удари“, „Площад Синева“, „Малката кибритопродавачка“, „Тишина, моля!“, с музикалните спектакли, в които играе. Красивата брюнетка стана още по-известна с дебютния си сингъл „Думи 3“, към който засне клип миналото лято. Специално за Plovdivweek артистичната Мариана разказа за амбициите си, любовта към театъра, музиката и танците.

- Отскоро сте в трупата на Пловдивския драматичен театър. Как е усещането да сте част от него и как ви се струва тукашната публика?

От повече от година и половина съм част от трупата на Пловдивския драматичен театър. Смятам, че Пловдив е театрален град, с богата биография и изграден усет към изкуството. Може би е един от най-театралните градове, защото има голяма публика с доста млади хора. Прави ми впечатление, че често има опашки на касите за билети. Иначе тук се чувствам прекрасно, както аз, така и другите ми новодошли колеги – Венелин Методиев, Елена Атанасова, Юлиян Балахуров и Митко Димитров. Трупата, която играе тук, ни прие страхотно и това е основен фактор, който ни помогна да се присъединим към нея. Почувствахме се едно цяло и заработихме като един. Аз и колегите ми сме им много благодарни за помощта и доверието, защото доверието е най-голямата подкрепа.

- Смятате ли, че смяната на Родопския театър с Пловдивския е крачка напред в кариерата ви?

Всяка крачка е крачка напред. Решението да бъдат обединени двата театъра беше добро, защото всяко ново нещо е предизвикателство и това обединяване влива живителни сили както в нас, така и в хората, които играят тук. Наистина смятам, че е крачка напред.

- Участвате в доста танцови спектакли. Смятате ли, че подобни представления са твърде малко за България?

Със сигурност има потребност на театралния пазар сценичните изкуства да се развиват и в тази насока. Сега е моментът да започне търсенето и предлагането на такива спектакли и да се поставят основите на по-големи традиции и в този вид представления. Сценичното изкуство е синтетично и колкото повече изразни средства са въвлечени в него, толкова по-добре.

- Играете и в киното...

Нормално е, защото всички мои колеги го правят и това е част от опита. Такива предложения са добре дошли.

- Кое ви привлича повече – театърът или киното?

В двете изразните средства са много различни и със сигурност всяко от тях допринася за развитието на актьора и го допълва. На този етап опитът ми на театралната сцена е много по-богат, за което съм щастлива. Мисля, че е шанс за всеки актьор, ако има предложения и в друга посока. Водила съм и доста предавания по телевизията и смятам, че всеки артист трябва да прави много неща, но е добре да знае кое е най-близко до неговата същност.

- Като споменахте телевизия, имате ли амбиции за роля в български сериал?

Нормално е всеки да иска да му се случват и такива неща. Както се вижда, все по-често колеги участват в сериали и това е много хубаво. Дано да има по-голямо развитие и финанси за българското кино и телевизия, както и повече работа за нас.

- Вие сте и инструктор по танци, йога, тае бо, пилатес, аеробика. Имате и лилав колан по таекуон-до.

Да, така е (смее се). Всичко започна с това, че се занимавам и с пеене. Една година след като завърших ВИТИЗ с няколко човека се явихме на конкурс и ни одобриха. Така заминахме за Южна Корея, където живяхме и пяхме с рок бенда почти година. За да запълня времето си с нещо смислено, реших да се запиша на таекуон-до. От една шега нещата станаха сериозни. Започнах да се явявам на изпити и така се стигна неочаквано далече. Когато човек се усъвършенства и търси развитие, това го прави по-мултифункционален. В момента дейността ми като инструктор е на заден план, защото ми е физически невъзможно да се занимавам сериозно с това. Но имам малка зала, където преподавам някои техники. На този етап обаче това не ми е приоритет.

- От толкова разнообразни занимания остава ли ви време за личен живот и как прекарвате свободното си време?

Да, обичам да ходя на планина и бих се радвала да имам повече време за това. Важно е човек да се зарежда някъде и да релаксира. За мен най-доброто място е сред природата и то не къде да е, а някъде нависоко. Морето също ми е любимо, но сякаш е по-социална територия. Това е проблем, тъй като всеки с моята професия би искал да се отдели на по-тихо и уединено място.

- Имате реализиран видеоклип на песента си „Думи 3“. Как развивате певческата си кариера?

Да, миналото лято излезе клипът към песента ми „Думи 3“. Аз съм авторът на текста, музиката е на Ника Любецкая, а аранжиментът – на Краси Тодоров от D2. Визията е сътворена с помощта на Константин Кръстев-Коко и Жоро Петков, с които имахме общи творчески виждания. Работя и по нова песен. Но на този етап проектът е в изчакване, защото трябва да се балансират нещата, а осъществяването на нов сингъл е свързан с доста време.

- От семейството ви ли идва страстта към актьорството?

Всъщност членовете на моето семейство са музиканти и по-скоро оттам тръгва линията, свързана с музиката и пеенето. Като малка съм свирила на пиано доста време. По случайност стана така, че се занимавам с актьорство, защото детската ми мечта е свързана с танца. След 8 клас се явих на изпит в 22-ро училище в София за паралелка акьорско майсторство. Приеха ме и оттогава нещата тръгнаха в тази посока, макар че до този етап се занимавах с балет и музика. Това много ми помогна и по-нататък за НАТФИЗ.

- Усещате ли вече някаква популярност и хората разпознават ли ви по улицата?

По заведенията има хора, които са гледали спектакли и ме разпознават. Разбира се, по този начин човек се чувства удовлетворен, че е създал някаква радост на хората и те го изразяват. В крайна сметка това е една от основните задачи на хората, които се занимават с творчество – да създават нещо позитивно и градивно.

- Кое е представлението, в което искате да играете?

Честно казано, обичам изненадите и най-хубавите неща в живота ми са се случвали в неочаквани моменти. Бих искала да го запазя за себе си, но със сигурност предстоят много хубави неща, какви ще са те – животът ще покаже.Коментари към новината

  • Смени картинката