Ян Кулчик и Йоанна – най-богатата двойка в Полша

Когато за последно полякът Ян Кулчик говори с журналистите за своите планове, звучи така: "Върнах се от Афганистан, ще летя за Нигерия. Ще ви кажа само, че планираме голяма инвестиция в Колумбия“. Кулчик е най-богатият човек в Полша според класацията на Форбс. Притежава 2.7 милиарда долара, на 62 години е, разведен с 2 деца.

Кулчик е един от малкото поляци, които инвестират в световен мащаб. Бизнес интересите му са свързани с Лондон, Варшава и Вашингтон. Често ходи в Швейцария, почива си на Лазурния бряг, където има свой собствен замък. Сега живее в Лондон с половинката си.

Основна част от богатството му идва от акциите в концерна за бира SABMiller (3,1%) на стойност 6 милиарда злоти (ок. 3 милиарда лева). Това, което в момента е най-важно за Кулчик, е изграждането на международна група от компании, инвестиращи в суровини – добив на нефт и газ. Стойността на вложените пари, насочени към Африка и Близкия изток, е повече от 2.5 милиарда злоти (около 1.2 милиарда лева).

Най-големият успех на Кулчик през последната година е откриването на 105-километрова отсечка на магистралата А2 в Полша. За разлика от други проекти, подготвени за Евро 2012, инвестицията е реализирана от Великополската магистрала (Кулчик е съсобственик). Проектът е завършен още преди крайния срок и е качествено осъществен.

Интимният живот на Ян Кулчик е не по-малко любопитен от бизнеса му. Както повечето богати мъже, той изоставя съпругата си – Гражина Кулчик, заради по-младата Йоанна Пшетакевич. Красивата и амбициозна блондинка е в обектива на фоторепортерите от 5 години насам. 40–годишната хубавица от година е собственик на новата модна марка La Mania, чиито кръстник е иконата Карл Лагерфелд. Това обаче не е единственият бизнес на Йоанна. Тя е и юрисконсулт, а от 20 години управлява стоматологични клиники. Ей така, между другото, тя ръководи и няколко ресторанта в Полша.

Пшетакевич има трима сина от бившия си съпруг. Тя се запознала с Кулчик по време на прием на общи познати, две години след развода си. „Ян дойде при мен, заговори ме и така си говорим и до днес. Без почивка“. Казал й, че я е виждал и друг път – във Флоренция, в галерия Уфици, на втория етаж, третата стая отляво надясно. Кулчик й направил комплимент, че сякаш е излязла от картината „Раждането на Венера“ на Ботичели. „О, Боже! Аз и Венера?“, помислила си Йоанна, която била сигурна, че Ян използва цитат от някой филм. „Днес вече знам, че той е внимателен наблюдател и нелош провокатор. Не се улових на примамката му веднага, но след време получих за рождения си ден портрет на модел, рисуван от Ботичели. Тогава разбрах, че ще сме заедно“, споделя блондинката.

Тя разказва, че животът й на жена на милиардер не е такъв, какъвто си го представят хората. „Бих искала да имам леко ежедневие, да поръчвам какво да сготви готвачът и да давам съвети на мъжа си какво да облече. За съжаление никога не е било така и няма и да бъде. Не и с Ян!“ Йоанна коментира, че времето й преминава в компанията на петролни магнати, инвестиционни банкери или президенти на екзотични страни. Тя обаче не се оплаква, защото за нея е забавно и научава много нови неща.

„Щастлива съм, защото съм с мъж, който е опора за мен. Той е един от стълбовете ми, гаранция за безопасност. Имам партньор, на когото се доверявам и му предлагам същото. Малко ли е?“, заявява Йоанна.Коментари към новината

  • Смени картинката