Албер Кан - магьосникът милионер

Много отдавна, преди 100 години, когато по земята все още се срещали богати филантропи, а фотографията била скъпоструващо удоволствие, френският банкер Албер Кан пристъпил към осъществяването на мащабен проект - създаване на фотографско копие на своята епоха с помощта на аутохром - един от най-старите процеси за сътворяване на цветни снимки.

Благодарение на наследството му можем да видим света и хората такива, каквито са били по негово време. Цял екип фотографи, финансиран от Кан, пътувал от държава в държава в продължение на 18 години - до 1930-а. Резултат от този проект са 70 000 уникални кадри под общото название "Архиви на планетата". Те се съхраняват в музея на Албер Кан в околностите на Париж.

Още докато пътувал по света, Кан разбал, че вековната култура може да изчезне бързо под напора на войните и неизбежните процеси на глобализация. Затова се постарал да запечата държави и земи, народи и техните богатства за бъдещите поколения. Сред важните събития, документирани от фотографите, са крахът на двете империи - Австро-Унгарската и Отоманската; последните келтски селища в Ирландия, преди да бъдат разрушени; войниците в окопите на Първата световна война. Майсторите на обектива стигат до съвсем отдалечени точки, създавайки първите цветни изображения от Виетнам и Бразилия, Монголия и Норвегия, Бенин и Съединените щати.

По това време аутохромът вече бил познат. Той е един от най-старите процеси за създаване на цветна фотография, който е патентован от братята Люмиер през 1903 г. Излиза на пазара през 1907-а, оставайки си единственият масов способ за цветна фотография чак до 1935 г.

В продължение на години Кан не спира да влага средства в своя мащабен, значим и скъпоструващ проект. До началото на Великата Депресия посланиците му по света успели да направят около 72 000 аутохромни снимки и 4000 звукови записа, както и да заснемат 183 000 метра черно-бяла кинолента...

Уви, през 1931 година проектът приключва. Един от най-богатите хора в Европа, идеалистът и интелектуалецът Албер Кан банкрутира. Умира през 1940 година в бедност по време на нацистката окупация на Франция.

Доскоро колекцията му е относително неизвестна. Благодарение на проекта на ВВС "The Wonderful World of Albert Kahn" обаче наследството му е публикувано в обемисто печатно издание. То е и обект на телевизионна документална поредица.

Музеят на Албер Кан в Париж е предизвикателство за всеки, изкушен от фотографията. Някои от майсторите на обектива дори споделят, че уникалната експозиция ги е впечатлила много повече от Айфеловата кула.Коментари към новината

  • Смени картинката