Професия екскурзовод – забавление или отговорност?

Едни от най-незабравимите моменти, когато се обърнем назад във времето, са спомените за красивите места, които сме посетили. Липсата на добър екскурзовод може да развали дори пътешествието до най-красивото място на планетата.

Неговата задача никак не е лека. Той трябва да посрещне туристите и да ги настани в местата за подслон. Организирането на храненето им също е негова задача. Гидът придружава туристите по предварително определен маршрут. Той трябва да познава и прилага различни видове анимация през свободното време на туристите. Провеждането на екскурзоводски беседи при посещение на туристически обекти или обиколни пътувания е също негова задача. Екскурзоводът трябва да владее всички необходими умения, за да прекарат туристите пълноценно и качествено своята почивка.

Най-тежката част от моята професия определено са трансферите, когато туристите пристигат и си заминават. Повечето, които идват в България, не знаят български и са като малки деца, обяснява 24-годишната Теодора Божкова.

Първият път, когато трябваше да работя пред туристи, беше истински кошмар, разказва момичето. То се качило на автобуса заедно с друг екскурзовод поляк, който ги придружавал. Връчи ми микрофона и каза: „Говори”. Не бях подготвена за това. Започнах да заеквам, а той се обърна към туристите с думите: „Всеки е имал първи път в живота, на нея й е за пръв път”. Целият автобус избухна в смях. Малко по малко нещата си дойдоха на мястото след това, спомни си екскурзоводката, която е завършила „Славянска филология“ и работи с полски език.

Екскурзоводката често отмаря по време на работа

Спомням си каква паника изпитах веднъж, когато в автобуса липсваха двама от пристигащите туристи. Чудех са къде са, дали не са се качили в грешен автобус и не са заминали в друга посока. Изпаднах в ужас. Накрая се оказа, че те не са тръгнали от Полша.

Когато някой се разболее, звъни първо на екскурзовода или представителя, които в голяма част от фирмите в България са едно и също лице. Той трябва да ги свърже с лекар, обяснява Теди. Тя разказва, че е ставала свидетел на абсурдни ситуации. За обикновена настинка туристи са плащали по 200-300 лв. на лекар за медикаменти, които в аптеката струват стотинки. След това чужденците стоели без пари до края на престоя си.

Екскурзоводът презентира маршрутите пред туристите. От това как ще представи различните дестинации зависи дали гостите ще се запишат. Ако разказът не отговаря на очакванията им, има оплаквания. Най-често това се случва, когато отиват на екскурзия, в която пътуващите не виждат забележителностите, отбелязани в рекламата на дестинацията.

Гидът трябва да е исторически и географски информиран, да разказва увлекателно, да познава добре дестинацията. Той е посредникът между хотелиерите и туристите. Среща се с гостите на хотела и съобщава на администрацията, ако има някакъв проблем, и обратно. Не са единични и случаите, когато той се превръща в буфер на спорове. Хубавото в тази професия е, че се чувстваш като турист, имаш възможност да видиш прекрасни места, хората ти се радват, когато са прекарали добре. Често и ти самият си турист.

Едно от любимите забавления за поляците по Южното ни Черноморие е Българската вечер. Това е купон, който позволява на туристите, докато се забавляват, да опознаят родната култура, обичаи и фолклор. Чужденците са посрещани с хляб и сол. Повечето от тях за пръв път опитват вкуса на ракията. Виждат традиционен селски дом с всички носии и селскостопански сечива.. Могат да пият червено и бяло вино на корем. И естествено го правят.

Ставала съм свидетел на всякакви пиянски истории. Веднъж почти целият автобус навръщане беше пълен с фиркани хора. Слушаха се песни, а някой даже танцуваха, спомня си Теди. Младеж залитна и ако не бях аз, щеше да падне върху шофьора. През това време приятелката му пееше за красотата на българските мъже и унесено удряше чехлите си една в друга, разказва екскурзоводката. Работата в туризма не е превеждане на група хора от едно място на друго и изпълняване на единствената цел на пътуването - да се върнат чужденците обратно, по възможност без жертви и произшествия. Истината за тази професия, както и за всички останали, е лесничка – трябва да се работи с любов. Хората усещат това. Екскурзоводът трябва да е мил и отзивчив.

Туризмът е един от най-печелившите отрасли в българската икономика. Създава много работни места за хората, които владеят чужди езици. Изкарват се доста пари. Недостатъкът на екскурзоводската професия в България обаче е, че се практикува предимно през лятото. Зимният ни туризъм все още не е достатъчно добре развит. Страната ни има уникална природа и трябва да работим върху развитието на бранша. Желателно е да се открива както летен и зимен, така и пролетен и есенен сезон, смята Теди.Коментари към новината

  • Смени картинката