Тома от Мюзик Айдъл: Рокаджиите вече не са черните овце

Тома Здравков, който спечели второто издание на конкурса Мюзик Айдъл и преобърна стереотипите на феновете за музика, ще е специален гост изпълнител на фестивала Polineroockfest, който се провежда в Пловдив на 13, 14 и 15 септември на Летния театър на Бунарджика. На него той ще представи предпремиера на най-новото си парче, което за момента е загадка за почитателите му. Пред Plovdivweek той говори за промените, които са настъпили в живота му след победата, за приятелите, за мечтите си. Славата не го е завладяла, дори е по-земен отпреди.

- Kак се промени животът ти от момента, в който спечели Мюзик Айдъл до днес?

- Стана доста по-натоварен, по-цветен, по-интересен. Аз никога не съм смятал, че мога да спечеля Мюзик Айдъл, камо ли с рок музика и цяла България да се обедини около пич, който слуша рок. Смятам, че и досега хората ме подкрепят. Асоциират ме с тази музика и слушат парчетата, които правя. Тогава имаше едно надигане. Интересът към мен и до днес не е спаднал. Доста повече участия имам сега. Запознах се с хора от хайлайфа. Те са в двете крайности – има и готини, има и гадни. Аз съм си същият човек и моите приятели могат да го потвърдят. Славата и фенките не са ме замаяли.

 - Така ли си представяше славата?

 - С момчетата от бандата сме си приказвали, че е смешно да се говори за слава. Какво е това? Смешно е да работиш за слава. Това е странна дума. Някои хора се бият в гърдите, че са супер известни. Да, хубаво е да работиш по начин, по който да се доказваш пред хората. Със слава не можеш да си купиш сирене в магазина обаче. Това е другата част от нещата. Благодарен съм за всичко, което ми се случва. Направих албум, ще има и втори, и трети, надявам се - и десети. Искам един ден да пробия зад граница.

- Твоята победа е велика, да спечелиш в страна, в която по-голямата част от аудиторията слуша чалга, е изключително постижение. Не е ли това огромно признание?

 - Това е много важно за мен. Първо, не го очаквах. Второ, промени се отношението на аудиторията към рокендрола. Създадоха у представителите на тази музика самочувствие. Рокаджиите вече не са черните овце. Нещата не са такива, каквито бяха. Не сме вече някакви депресари и самоубийци. Получихме по-голяма свобода и самочувствие.

 - Остава ли ти свободно време?

 - Да, обичам да опознавам България, да обикалям. С това се занимавам - ходя по къмпинги, палатки, язовири, за риба – това ме разтоварва.

 - Учил си молекулярна биология. Планираш ли да отделиш някаква част от времето и бъдещето си за нея?

 - Да ти кажа честно много ми се иска. Това ми е мечта, да звърша. Искам да се занимавам с криминалистика и генетика. Благодаря на всички преподаватели. Ще се видим в по-късен етап от живота ми. Сега на първо място е музиката.

 - Какво се случи с приятелите ти след момента, в който се преобърна животът ти? Те станаха ли повече или имаше такива, които те напуснаха заради славата?

 - Имаше и такива за съжаление, един-двама от най-близкото ми обкръжение. Но победата е най-якото нещо, което ми се случи. Никога няма да забравя как ми звънна един приятел и ми каза: Пич, ти наистина ли спечели Мюзик Айдъл? Аз му отговорих: да. Той продължи:А наистина ли взе онези хиляди? Аз му казах да. А той отговори: Леле пич, ако знаеш колко бира е това...

Рокендрол, бира, приятелите ми са същите, евала за това. Нови приятели много, познати много, но в труден момент са малко.

 - Не само в лошите моменти се разбират истинските приятелите, те проличават и в най-хубавите, тези, които умеят да плачат с теб и да се смеят с теб...

- Моите приятели са по-затворени. Трябва да ги изръчкам понякога, за да се зарадават. Но им се радвам, защото са адски искрени.

 - Има една твоя нова песен с рапъра Били Хлапето. Тя се казва “Сам на света” Чувстваш ли се сам понякога? Кого намираш, когато търсиш себе си?

 
- Аз съм зодия Близнаци и се нуждая от различни хора. Когато съм на парти търся купонджията, когато съм на работа – професионалиста. Човек трябва да е много рефлективен. Не съм сам на света. Имам и мацка до себе си, приятели. Животът е купон, а песните са си песни.

 - Какво се случи с бившата ти приятелка? Тя те подкрепяше на сцената на Мюзик Айдъл всеки път, как тя прие нещата?

 - Не се разделихме с лоши чувства, тя ме накара да отида на този кастинг. Аз почти се бях отказал. Винаги съм и благодарил за това. В добри отношения сме, не се виждаме често. Не мога да кажа, че сме приятели, по-скоро сме добри познати.Коментари към новината

  • Смени картинката